wtorek, 22 sierpnia 2017

SPAGHETTI BOLOGNESE

Bolognese to chyba najbardziej znane danie na świecie, bo kto nie kocha makronu w sosie pomidorowym? 

Wiem - wybaczcie użycie makaronu penne ale mam go tyle w zapasach..
(ogromna promocja na Barille w Penny, która jest moim ulubioną firmą jeżeli chodzi o makarony)


PRODUKTY:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 400 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • garstka świeżej bazylii
  • extra parmezan
  • makaron (polecany typowo do spaghetti ale ja użyłam penne)


PRZYGOTOWANIE:

Na głęboką patelnię wlej około 2 łyżki oliwy.

Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, mieszaj tak aby nie powstały grube mięsne grudki.

Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj pomidory w puszce i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Makaron ugotuj al dente.

Całość podajemy ze świeżą bazylią i jak ktoś ma powinno się posypać parmezan (ja akurat nie miałam).


Guten Appetit!

Marie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz