PRODUKTY:
- 500 g mięsa z łopatki
- 500 g pieczarek
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- garść świeżej pietruszki
- sól i pieprz
- olej
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Klopsiki zaczynamy od mięsa. swoją łopatkę zmieliłam. Do mięsa dodałam posiekaną na drobniutko cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajko, bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy ręką lub czymkolwiek innym.
Pieczarki kroimy na 4. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię teflonową i delikatnie podsmażamy. Co nam to da? Nie puszczą wody a cały smak zamknie się w środku. Pieczarki z zdejmujemy i przekładamy do większego garnka. Na patelnie wlewamy olej.
Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i przez chwile każdy podsmażamy co chwila obracając. Obsmażone przekładamy do naszego garnka z pieczarkami. Garnek stawiamy na ogniu czy płycie i zalewamy wodą - tak by woda troszkę przykryła nasze pulpeciki. Gotujemy całość ok 20 minut.
Z naszego garnka wyjmujemy cedzakiem wszystko na jakąś miseczkę. W garnku mamy tylko wywar. W osobnym kubeczku mieszamy dokładnie mąkę z zimną wodą i powoli wlewamy do wywaru cały czas mieszając. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i świeżą pietruszką. Sos na pewno ładnie zgęstniał. Do sosu wrzucamy z powrotem nasze klopsiki z pieczarkami.
Klopsiki gotowe.
Moja propozycja podania to z tłuczonymi ziemniakami.
Guten Appetit!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz