poniedziałek, 21 sierpnia 2017

KLOPSIKI WIEPRZOWE w kremowym sosie pieczarkowym


PRODUKTY:

  • 500 g mięsa z łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • garść świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 2 łyżki mąki


PRZYGOTOWANIE:

Klopsiki zaczynamy od mięsa. swoją łopatkę zmieliłam. Do mięsa dodałam posiekaną na drobniutko cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajko, bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy ręką lub czymkolwiek innym.

Pieczarki kroimy na 4. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię teflonową i delikatnie podsmażamy. Co nam to da? Nie puszczą wody a cały smak zamknie się w środku. Pieczarki z zdejmujemy i przekładamy do większego garnka. Na patelnie wlewamy olej. 

Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i przez chwile każdy podsmażamy co chwila obracając. Obsmażone przekładamy do naszego garnka z pieczarkami. Garnek stawiamy na ogniu czy płycie i zalewamy wodą - tak by woda troszkę przykryła nasze pulpeciki. Gotujemy całość ok 20 minut.

Z naszego garnka wyjmujemy cedzakiem wszystko na jakąś miseczkę. W garnku mamy tylko wywar. W osobnym kubeczku mieszamy dokładnie mąkę z zimną wodą i powoli wlewamy do wywaru cały czas mieszając. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i świeżą pietruszką. Sos na pewno ładnie zgęstniał. Do sosu wrzucamy z powrotem nasze klopsiki z pieczarkami.

Klopsiki gotowe.
Moja propozycja podania to z tłuczonymi ziemniakami.

Guten Appetit!

Marie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz