poniedziałek, 21 sierpnia 2017

KASZAK czyli czekoladowe ciasto z kaszy mannej

Dziś na blachę wrzucamy ciasto bez pieczeni.
Przedstawiam wam Kaszaka. Ciasto bardzo proste i tanie.


PRODUKTY NA CIASTO:
  • Herbatniki (w zależności jak dużą blachę macie - ja zużyłam 1,5 opakowania takich z biedronki)
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:

Mleko wlewamy do garnka. Gotujemy. W miedzy czasie dodajemy margarynę i cukier. Jak już wszystko całkiem się rozpuści i zacznie się gotować dodajemy kaszę i kakao. Cały czas mieszamy by nie powstały grudki aż do zagotowania kaszy. Gorąca masę wlewamy na wyłożoną herbatnikami blachę. Na to znowu kładziemy herbatniki.

PRODUKTY NA POLEWĘ:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • extra kolorowa posypka (to według uznania)
PRZYGOTOWANIE:

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy resztę składników i caly czas mieszamy aż do zagotowania.
Polewę wlewamy na wcześniej przygotowane ciasto. 
Całość można ozdobić kolorową posypką.



Prawda, że nic trudnego? 

Guten Appetit!

Marie.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Bardzo smaczne i szybkie juz je robilam. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że ciasto znikło szybko :) Pozdrawiam. Marie.

      Usuń