SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 kubka mąki
- 1/2 kubka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kubek mleka
- sok z połówki cytryny + starta skórka z tej połówki
- 100 ml oleju
- aromat cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mieszamy wszystkie suche składniki.
Dodajemy mleko i cytrynę.
Mieszamy.
Na koniec wlewamy olej.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremek.
Pieczemy 20 min w 175 °
Upieczone można posypać cukrem pudrem.
Z przygotowanego ciasta wychodzi ok 18 szt.
Z przygotowanego ciasta wychodzi ok 18 szt.
Smacznego!
Chciałabym też przedstawić wam moją wierną towarzyszkę w kuchennych pracach. Poznajcie złotowłosą Lady Ryszardę, pierwszą tego imienia :)
Chciałabym też przedstawić wam moją wierną towarzyszkę w kuchennych pracach. Poznajcie złotowłosą Lady Ryszardę, pierwszą tego imienia :)
Marie.
Ps. Mały bonus dla liczących kalorie :) Wyliczone za pomocą aplikacji Fitatu.
1 babeczka to ok 181 kcal.
Białka: 2.68 g
Tłuszcze: 6.28 g
Węglowodany: 28.94
Ps. Mały bonus dla liczących kalorie :) Wyliczone za pomocą aplikacji Fitatu.
1 babeczka to ok 181 kcal.
Białka: 2.68 g
Tłuszcze: 6.28 g
Węglowodany: 28.94
Super proste!
OdpowiedzUsuńTak, jak lubię...
;)
W jednej misce i szybko nie? Najważniejsze, że coś do kawy jest :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz. Marie
UsuńOj ja szał babeczkowy już przeszłam po zakupie blaszki do babeczek:-) Na jednej się nie skończyło mamy serca, misie, zające, świąteczne skarpety itd.itd.:-)powodzenia
OdpowiedzUsuń