wtorek, 3 lutego 2015

Edamame




Edamame to świetna przekąska!
A co najważniejsze zdrowa!














Edamame (枝豆) to przystawka przygotowana z niedojrzałych strąków soi. Bardza popularna w Japonii, Chinach, na Hawajach i oczywiście u mnie :). 
W Chinach nazywana 毛豆 madou dosłownie: “włochata fasola”.
Dzięki temu, że Edamame są niezwykle bogate w składniki odżywcze mówi się że to najzdrowsza przystawka.
Edamame jest bogate w węglowodany, białko, błonnik, kwasy omega-3, kwasy tłuszczowe i mikroelementy , a zwłaszcza kwas foliowy, mangan i witaminę K. Fasola ta zawiera wyższe poziomy kwasu abscysynowego , sacharozy i białka niż inne rodzaje soi i zawiera karotenoidy.
Więc następnym razem zamiast chipsów... SOJA! :)
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć fasolę – gotuj ok 8 minut. Podawaj posypaną solą - ja używam soli himalajskiej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz