Marie gotuje
czwartek, 5 stycznia 2023
czwartek, 18 listopada 2021
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami
Pandemia sprawiła, że chyba częściej stawialiśmy na samodzielne wypieki pieczywa w domu. Przyznasz, że nie ma nic piękniejszego niż unoszący się w mieszknaiu zapach świeżego chleba.
Dzisiaj prosty przepis na mięciutkie bułeczki z ziarnami.
- 500 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- 2 łyżki zakwau żytniego
- 60 g oleju
- 15 g drożdży
- 1 łyżka soli
- ziarna lnu i słonecznika
- Do dużej miski wlej wodę, dodaj zakwas, drożdże i sól. Całość dobrze wymieszaj.
- Wsyp całą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto będzie bardzo klejące ale bez stresu - tak ma być. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Do naszego ciasta wlej olej. Jeszcze raz dokładnie wyrób i ponownie odstaw na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Na talerzyku wymieszaj ze sobą ziarna.
- Stolnicę posyp mąką i przełoóż na nią wyrośnięte ciasto.
- Podziel na 6 części nożem i uformuj z nich kulki. Spód naszych bułek "umocz" w mieszance ziaren. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką.
- Włącz piekarnik z funkcją termoobiegu i nagrzej do 240 stopni.
- Piecz bułeczki 10 minut.
- Upieczone odstaw do ostygnięcia.
czwartek, 11 listopada 2021
BAUERNEINTOPF czyli danie jednogarnkowe po niemiecku
Dawno mnie tu nie było. Wróciłam i mam nadzieję, że na dłużej.
Ci, co mnie znają, wiedzą, że kocham gotować. Żaden ze mnie Masterchef mogący się pochwalić wykwintnymi daniami. Preferuję raczej tradycyjną polską kuchnię. Ziemniaki, boczek, twaróg, ciasto drożdżowe. Z racji, że mieszkam w Niemczech czasem próbuję też tego, co jedzą Niemcy.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami daniem prostym, jednogarnkowym. Idealne do tego by ugotować więcej i powekować w słoiki na dzień, kiedy wam się nic nie chce. Ja mam lodówkę pełną takich słoików.
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 3 czerwone papryki
- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 600 ml wody
- papryczka chilii (według uznania)
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1łyżka oleju
- Obierz ziemniaki i razem z papryką czerwoną i cebulą pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez wyciskacz. Chili posiekaj.
- Mięso mielone usmaż na oleju i dopraw solą, pieprzem.
- Dodaj cebulę, czosnek i chili i podsmaż razem z mięsem.
- Do garnka wrzuć ziemnieki i paprykę
- Zalej wodą. Wymieszaj całość i gotuj pod przykryciem ok 20 minut.
- Pozostało tylko dodać koncetrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
poniedziałek, 6 kwietnia 2020
CHLEB PSZENNY NA ŻYTNIM ZAKWASIE
Kolejny przepis na chlebek. Mam nadzieje, że się wam sprawdzi.
Na wstępie polecam zacząć przygotowywać dzień wcześniej ze względu na długi czas "dojrzewania".
SKŁADNIKI:
- 700 g mąki typ 00
- 100 g mąki i tutaj do wyboru pełnoziarnista, żytnia
- 400 ml wody niegazowanej
- 200 ml wody gazowanej
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego (jeżeli twój zakwas jest jeszcze młody dodaj 1 g drożdży)
- 25 g soli
wtorek, 24 marca 2020
UDKA Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWYM
- 1 kg udka kurczaka
- Garść pieczarek
- 1 szt cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 1 Puszka krojonych pomidorów z puszki
- 100 masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- olej
niedziela, 22 marca 2020
PLACKI ZIEMNIACZANE
- 2 kg obranych ziemniaków
- 3 małe cebule
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- pieprz i sól
- olej do smażenia
- team cukier?
- team śmietana?
- team ketchup?
środa, 6 czerwca 2018
WEGAŃSKA FIT NUTELLA
- 250 g daktyli bez pestek
- 7 łyżek mleka sojowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki masla orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej ciepła woda i mocz 1 h.
Namoczone daktyle odsacz i przełoż do innej miski.
Do daktyli dodaj reszte składników.
Całosc potraktuj blenderem aż powstanie jednolita masa.