czwartek, 18 listopada 2021

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie z ziarnami

Pandemia sprawiła, że chyba częściej stawialiśmy na samodzielne wypieki pieczywa w domu. Przyznasz, że nie ma nic piękniejszego niż unoszący się w mieszknaiu zapach świeżego chleba. 

Dzisiaj prosty przepis na mięciutkie bułeczki z ziarnami.


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 2 łyżki zakwau żytniego
  • 60 g oleju
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • ziarna lnu i słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski wlej wodę, dodaj zakwas, drożdże i sól. Całość dobrze wymieszaj.
  2. Wsyp całą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto będzie bardzo klejące ale bez stresu - tak ma być. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  3. Do naszego ciasta wlej olej. Jeszcze raz dokładnie wyrób i ponownie odstaw na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. 
  4. Na talerzyku wymieszaj ze sobą ziarna.
  5. Stolnicę posyp mąką i przełoóż na nią wyrośnięte ciasto.
  6. Podziel na 6 części nożem i uformuj z nich kulki. Spód naszych bułek "umocz" w mieszance ziaren. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką.
  7. Włącz piekarnik z funkcją termoobiegu i nagrzej do 240 stopni. 
  8. Piecz bułeczki 10 minut.
  9. Upieczone odstaw do ostygnięcia.
Najlepsze z masłem! Kerrygold niezastąpione 😀



Smacznego!

Marie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz