Kolejny przepis na chlebek. Mam nadzieje, że się wam sprawdzi.
Na wstępie polecam zacząć przygotowywać dzień wcześniej ze względu na długi czas "dojrzewania".
SKŁADNIKI:
- 700 g mąki typ 00
- 100 g mąki i tutaj do wyboru pełnoziarnista, żytnia
- 400 ml wody niegazowanej
- 200 ml wody gazowanej
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego (jeżeli twój zakwas jest jeszcze młody dodaj 1 g drożdży)
- 25 g soli
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj dokładnie ze sobą dwa rodzaje mąk i sól. Dodaj całą wodę i wyrób ciasto. Zostaw pod przykryciem na 30 minut.
Po 30 min dodaj zakwas i całość dokładnie wymieszaj by nie było żadnych grudek. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.
(Przepis na zakwas znajdziesz TUTAJ )
Po kolejnych 30 minutach ponownie wyrabiaj ciasto przez jakieś 2 minuty i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Po tej godzince miskę szczelnie zamknij (możesz na przykład owinąć folią spożywczą) i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Ja zazwyczaj wstawiam na noc.
Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki daj mu odpocząć ze 30 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy wyłóż ciasto. Zawiń je na 4 razy i przełóż delikatnie (zawinięciem do dołu) do gara żeliwnego lub foremki. Chlebek natnij najlepiej żyletką. Bez nacięcia chlebek popęka w różnych miejscach i nie będzie miał ładnego kształtu.
Piecz pod przykryciem 30 minut w 240 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut.
Smacznego!
Marie.
Był pyszny����
OdpowiedzUsuń