sobota, 21 października 2017

CHLEB ŻYTNI na zakwasie + przepis na zakwas

Powróciłam do pieczenia chleba na wyhodowanym przez siebie zakwasie.





SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki żytniej
  • woda
  • sól 1,5 łyżeczki
  • ziarna słonecznika - garść
PRZYGOTOWANIE:

Pieczenie chleba zacznij od przygotowania zakwasu.

Dzień 1.

Godzina 9:00*

Do szklanego naczynia wsyp 150 g mąki żytniej. Dolewaj stopniowo 250 ml letniej wody i mieszaj drewnianym patyczkiem. Mieszanka ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Możesz je postawić np. w pobliżu rozgrzanego kaloryfera.

Dzień 2.

Godzina 9:00

Do naszego zakwasu dodaj 100 g mąki żytniej oraz 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszaj, aby nie powstały grudki i przykryj ściereczką. Ponownie postaw w ciepłym miejscu, lecz tym razem na 12 godzin.

Godzina 21:00

Po 12 godzinach za pomocą drewnianego patyczka wymieszaj zakwas i postaw go w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Dzień 3.

Godzina 9:00

Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się liczne pęcherzyki. To dobra oznaka.

Dodaj kolejne 100 g mąki żytniej oraz 100 ml letniej wody, wymieszaj. Postaw w ciepłym miejscu na 24 godziny.

Dzień 4.

Godzina 9:00

Zakwas jest wreszcie gotowy! Aby mieć pewność, czy wyszedł jak należy możesz go powąchać - będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach.

Zakwas jest gotowy do użycia. Do nowego szklanego naczynia warto odłożyć 3 łyżki zakwasu i trzymać w lodówce.

Jak zrobić nowy zaczyn?

Do odłożonego zakwasu dodaj wieczorem 100 g mąki żytniej oraz 100 ml letniej wody. Następnego dnia zakwas będzie przygotowany do kolejnych wypieków

A teraz pora na chlebek.

Do miski wsyp resztę mąki jaka Ci została, dodaj 200 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, słonecznik i 300 g zakwasu. Wszystko razem wymieszaj łyżką aż utworzy się jednolita masa. Przykryj to ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 8 godzin. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką pszenną i zagnieć minutę. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, chleb piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 i dopiekaj kolejne 20 minut. Odstaw chlebek do ostygnięcia.

TIP: Regularnie dokarmiany zakwas im starszy tym lepszy.

Guten Appetit!

Marie.

2 komentarze: