SKŁADNIKI:
- 2 kg obranych ziemniaków
- 3 małe cebule
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i cebulę obierz.
Zetrzyj na tarce albo jak ja możesz sobie pomóc robotem kuchennym.
Starte warzywa przełóż do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Jeżeli chodzi o sól i pieprz - według uznania. Ja osobiście lubię jak są sycie doprawione.
Dodałam jeszcze 1 łyżkę spirytusu który nie wiem jak ale sprawił, że ciasto stało się pulchniejsze.
Na patelni rozgrzej olej - nie żałuj bo placki nie będą chrupiące jak będziesz smażyć na prawie suchej.
Placki nakładaj na patelnie tak aby były płaskie - wtedy będą chrupiące.
Smaż z obu stron do zarumienienia.
A teraz dodatki!
Jesteś
- team cukier?
- team śmietana?
- team ketchup?
Ja kocham ze śmietaną i cukrem.
Daj znać w komentarzu jakie dodatki Ty lubisz.
Smacznego!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz