poniedziałek, 6 kwietnia 2020

CHLEB PSZENNY NA ŻYTNIM ZAKWASIE


Kolejny przepis na chlebek. Mam nadzieje, że się wam sprawdzi.
Na wstępie polecam zacząć przygotowywać dzień wcześniej ze względu na długi czas "dojrzewania".

SKŁADNIKI:


  • 700 g mąki typ 00
  • 100 g mąki i tutaj do wyboru pełnoziarnista, żytnia
  • 400 ml wody niegazowanej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego (jeżeli twój zakwas jest jeszcze młody dodaj 1 g drożdży)
  • 25 g soli


PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj dokładnie ze sobą dwa rodzaje mąk i sól. Dodaj całą wodę i wyrób ciasto. Zostaw pod przykryciem na 30 minut.

Po 30 min dodaj zakwas i całość dokładnie wymieszaj by nie było żadnych grudek. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.

(Przepis na zakwas znajdziesz TUTAJ )

Po kolejnych 30 minutach ponownie wyrabiaj ciasto przez jakieś 2 minuty i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Po tej godzince miskę szczelnie zamknij (możesz na przykład owinąć folią spożywczą) i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Ja zazwyczaj wstawiam na noc.

Gdy wyjmiesz ciasto z lodówki daj mu odpocząć ze 30 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy wyłóż ciasto. Zawiń je na 4 razy i przełóż delikatnie (zawinięciem do dołu) do gara żeliwnego lub foremki. Chlebek natnij najlepiej żyletką.  Bez nacięcia chlebek popęka w różnych miejscach i nie będzie miał ładnego kształtu.

Piecz pod przykryciem 30 minut w 240 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut.

Po upieczeniu chlebek wyłóż najlepiej na jakąś kratkę by mógł odparować - coś koło 30 minut. 

Smacznego!

Marie.




1 komentarz: