Gdyby nie kanał Kuchnia Lidla w życiu nie wpadłabym na pomysł by udka z kurczaka podac w sosie pomidorowym. Piękne jest odkrywanie nowych smaków. Danie pyszne o lekko orientalnym aromacie. Ja je zmodyfikowałam ciut bo w oryginale są jeszcze oliwki a mój mąż ich nie lubi.
SKŁADNIKI:
- 1 kg udka kurczaka
- Garść pieczarek
- 1 szt cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 1 Puszka krojonych pomidorów z puszki
- 100 masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Udka umyj. dopraw solą i pieprzem i obsmaż na mocno złoty kolor z każdej strony. Zdejmij je z patelni i przełóż do garnka.
Obierz cebule i czosnek. Posiekaj drobno. N patelni po kurczaku podsmaż je z ziarnami kolendry, kminem i cynamonem. Nie przypal bo będzie gorzkie. Dodaj do kurczaka.
Pieczarki pokruj na 4 i smaż doprawione solą dalej na tej samej patelni. Dodaj do kurczaka.
Teraz czas na sos pomidorowy. Na patelnie przelej pomidory z puszki. Do puszki nalej wody do pełna i dodaj do pomidorów. Dodaj masło i całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj kilka minut.
Sos pomidorowy dodaj do kurczaka. Całość wymieszaj i duś przez około 1,5 godziny.
Na koniec do sosu dodaj przekrojone na ćwiartki cytryny i świeże zioła.
Podawaj z ryżem.
Smacznego!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz