wtorek, 24 marca 2020

UDKA Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWYM




Gdyby nie kanał Kuchnia Lidla w życiu nie wpadłabym na pomysł by udka z kurczaka podac w sosie pomidorowym. Piękne jest odkrywanie nowych smaków. Danie pyszne o lekko orientalnym aromacie. Ja je zmodyfikowałam ciut bo w oryginale są jeszcze oliwki a mój mąż ich nie lubi.


SKŁADNIKI:
  • 1 kg udka kurczaka 
  • Garść pieczarek
  • 1 szt cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt cebuli
  • 1 Puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 100 masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka cukru
  • olej
PRZYGOTOWANIE:

Udka umyj. dopraw solą i pieprzem i obsmaż na mocno złoty kolor z każdej strony. Zdejmij je z patelni i przełóż do garnka.

Obierz cebule i czosnek. Posiekaj drobno. N patelni po kurczaku podsmaż je z ziarnami kolendry, kminem i cynamonem. Nie przypal bo będzie gorzkie. Dodaj do kurczaka.

Pieczarki pokruj na 4 i smaż doprawione solą dalej na tej samej patelni. Dodaj do kurczaka.

Teraz czas na sos pomidorowy. Na patelnie przelej pomidory z puszki. Do puszki nalej wody do pełna i dodaj do pomidorów. Dodaj masło i całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj kilka minut.

Sos pomidorowy dodaj do kurczaka. Całość wymieszaj i duś przez około 1,5 godziny.

Na koniec do sosu dodaj przekrojone na ćwiartki cytryny i świeże zioła.

Podawaj z ryżem.



Smacznego!

Marie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz