środa, 18 października 2017

BISZKOPT - przepis podstawowy

 Zaczynam pomalutku swoją przygodę z tortami. Dużo nauki przede mną ale podstawę czyli biszkopt już ogarnęłam. Biszkopt z tego przepisu wychodzi zawsze piękny i to nawet bez użycia proszku do pieczenia więc jestem z siebie dumna :)

Pisać kto lubi torty :)



SKŁADNIKI:
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej



PRZYGOTOWANIE:
  1.  Włącz piekarnik i rozgrzej go do 175 °
  2.  Tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3.  W jednej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pszenną.
  4.  Oddziel żółtka od białek ( żółtka zostawiaj w kubku a białka wlewaj do dużej miski)
  5.  Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier dalej ubijając.
  6.  Dodawaj do naszych białek pojedynczo i powoli żółtka - cały czas miksuj.
  7.  Do masy powoli przesiewaj wymieszane wcześniej mąki ale mieszaj już delikatnie  jakąś szpatułką.
  8.  Ciasto przełóż delikatnie do naszej tortownicy.
  9.  Piecz 45 minut.
  10. Wyciągnij blachę z piekarnika. Jak nieco ostygnie, ściągnij obręcz tortownicy i przewróć biszkopt na drugą stronę, aby wyrównać powierzchnię (po upieczeniu będzie miał na pewno małą górkę - więc trzeba to ukryć).
Guten Appetit!

Marie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz