Pisać kto lubi torty :)
SKŁADNIKI:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 175 °
- Tortownice o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pszenną.
- Oddziel żółtka od białek ( żółtka zostawiaj w kubku a białka wlewaj do dużej miski)
- Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier dalej ubijając.
- Dodawaj do naszych białek pojedynczo i powoli żółtka - cały czas miksuj.
- Do masy powoli przesiewaj wymieszane wcześniej mąki ale mieszaj już delikatnie jakąś szpatułką.
- Ciasto przełóż delikatnie do naszej tortownicy.
- Piecz 45 minut.
- Wyciągnij blachę z piekarnika. Jak nieco ostygnie, ściągnij obręcz tortownicy i przewróć biszkopt na drugą stronę, aby wyrównać powierzchnię (po upieczeniu będzie miał na pewno małą górkę - więc trzeba to ukryć).
Guten Appetit!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz