Owsianka ok 460 kcal
- płatki owsiane (ja np mam górskie) 60 g
- mleko owsiane (zawsze leje na oko)
- banan 1 szt
- len mielony 1 łyżka
- ostropest plamisty 1 łyżka
- nasiona chia 1 łyżka
- orzechy włoskie mała garść
- płatki kokosów 1 łyżeczka do posypania
- syrop klonowy 1 łyżeczka (jak mam ochotę na słodko)
TIP Ja zawsze robię tak by rano nie tracić czasu to już dzień wcześniej wszystkie suche składniki odmierzam i przesypuje do pojemnika. Taka gotowa mieszanka czeka na mnie (mega zaspaną i nie myślącą jeszcze) rano.
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnuszka wkładam banana i rozgniatam go widelcem.
Następnie wsypuję część sypką i zalewam mlekiem roślinnym. Na małym ogniu gotuję owsiankę. Najczęściej całe mleko zostanie 'wypite' więc dolewam jeszcze ciutkę. Lubię konsystencję na wpół gęstą. Nie wiem jak wam to określić - ani rzadka ani gęsta ale kto jak lubi. Jak mam ochotę na słodsze śniadanie dolewam syropu klonowego ale to nie jest konieczne za każdym razem bo banan też daje słodycz. Całość gorące i dobrze wymieszane przekładam do miseczki i posypuje kokosem.
Następnie wsypuję część sypką i zalewam mlekiem roślinnym. Na małym ogniu gotuję owsiankę. Najczęściej całe mleko zostanie 'wypite' więc dolewam jeszcze ciutkę. Lubię konsystencję na wpół gęstą. Nie wiem jak wam to określić - ani rzadka ani gęsta ale kto jak lubi. Jak mam ochotę na słodsze śniadanie dolewam syropu klonowego ale to nie jest konieczne za każdym razem bo banan też daje słodycz. Całość gorące i dobrze wymieszane przekładam do miseczki i posypuje kokosem.
Takie śniadanie jest dla mnie idealne w dni pracujące. Jest syte, Daje energie do pracy i długo trzyma.
Dlaczego dodaje len i ostropest?
Ostropest i len ma dobroczynne działanie na moją wątrobę i żołądek.
1 łyżka ostropestu bardzo pomaga w regeneracji wątroby. Jest on niesmaczny by tak po prostu go jeść (albo zalać wodą i wypić) a w owsiance cały jego smak ginie a właściwości zostają.
Guten Appetit!
Marie.
1 łyżka ostropestu bardzo pomaga w regeneracji wątroby. Jest on niesmaczny by tak po prostu go jeść (albo zalać wodą i wypić) a w owsiance cały jego smak ginie a właściwości zostają.
Guten Appetit!
Marie.
Zrobię sobie też. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mam nadzieję, że owsianka smakowała. Pozdrawiam! Marie
Usuń