Pandemia sprawiła, że chyba częściej stawialiśmy na samodzielne wypieki pieczywa w domu. Przyznasz, że nie ma nic piękniejszego niż unoszący się w mieszknaiu zapach świeżego chleba.
Dzisiaj prosty przepis na mięciutkie bułeczki z ziarnami.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej wody
- 2 łyżki zakwau żytniego
- 60 g oleju
- 15 g drożdży
- 1 łyżka soli
- ziarna lnu i słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wlej wodę, dodaj zakwas, drożdże i sól. Całość dobrze wymieszaj.
- Wsyp całą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto będzie bardzo klejące ale bez stresu - tak ma być. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Do naszego ciasta wlej olej. Jeszcze raz dokładnie wyrób i ponownie odstaw na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Na talerzyku wymieszaj ze sobą ziarna.
- Stolnicę posyp mąką i przełoóż na nią wyrośnięte ciasto.
- Podziel na 6 części nożem i uformuj z nich kulki. Spód naszych bułek "umocz" w mieszance ziaren. Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką.
- Włącz piekarnik z funkcją termoobiegu i nagrzej do 240 stopni.
- Piecz bułeczki 10 minut.
- Upieczone odstaw do ostygnięcia.
Najlepsze z masłem! Kerrygold niezastąpione 😀
Smacznego!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz