niedziela, 22 marca 2020

PLACKI ZIEMNIACZANE



 Dzisiaj coś bardzo prostego i chyba lubianego przez wszystkich.


SKŁADNIKI:


  • 2 kg obranych ziemniaków
  • 3 małe cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE:



Ziemniaki i cebulę obierz.
Zetrzyj na tarce albo jak ja możesz sobie pomóc robotem kuchennym.

Starte warzywa przełóż do miski. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Jeżeli chodzi o sól i pieprz - według uznania. Ja osobiście lubię jak są sycie doprawione.

Dodałam jeszcze 1 łyżkę spirytusu który nie wiem jak ale sprawił, że ciasto stało się pulchniejsze.

Na patelni rozgrzej olej - nie żałuj bo placki nie będą chrupiące jak będziesz smażyć na prawie suchej.
Placki nakładaj na patelnie tak aby były płaskie - wtedy będą chrupiące. 
Smaż z obu stron do zarumienienia.

A teraz dodatki!

Jesteś 
  • team cukier?
  • team śmietana?
  • team ketchup?

Ja kocham ze śmietaną i cukrem.
Daj znać w komentarzu jakie dodatki Ty lubisz.

Smacznego!

Marie.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz