SKŁADNIKI:
- jajka – 6 szt.
- cukier – 180 g
- mąka pszenna – 165 g
- mąka ziemniaczana – 30 g
- kakao – 50 g
- masło – 90 g
- proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
- 5 łyżek wody
- czekolada gorzka lub mleczna – tabliczka
- śmietanka 30% – 100 ml
- masło – 100 g
Krem:
- śmietanka 30% – 700 ml
- cukier puder – 150 g
- żelatyna – 8 g
- woda do namoczenia żelatyny – 40 ml
PRZYGOTOWANIE:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Żółtka dodaj do ubitych białek i wymieszaj. Dodaj suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszaj delikatnie łyżką. Na koniec wlej wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlej masę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem . Piecz 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
- Śmietankę zagotuj, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj miękkie masło – wymieszaj. Biszkopt wyrównaj z góry i przekrój na pół. Dolną część umieść w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą masę. Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodaj odrobinę śmietanki, wymieszaj. Całość połącz z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odłóż ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylej na spód ciasta. Przykryj drugim biszkoptem i całość wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny.
- Na ciasto wylej ostudzoną polewę i rozprowadź po powierzchni. Odstaw do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto pokrój w kostki. udekoruj rozetkami z bitej śmietany.
Guten Appetit!
Marie.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńszybko do kuchni ! :)
UsuńPyszne ciasto, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń