czwartek, 8 lutego 2018

TRADYCYJNA WUZETKA



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka – 6 szt.
  • cukier – 180 g
  • mąka pszenna – 165 g
  • mąka ziemniaczana – 30 g
  • kakao – 50 g
  • masło – 90 g
  • proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
  • 5 łyżek wody
Polewa:
  • czekolada gorzka lub mleczna – tabliczka
  • śmietanka 30% – 100 ml
  • masło – 100 g

Krem:
  • śmietanka 30% – 700 ml
  • cukier puder – 150 g
  • żelatyna – 8 g
  • woda do namoczenia żelatyny – 40 ml


PRZYGOTOWANIE:

  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Żółtka dodaj do ubitych białek i wymieszaj. Dodaj suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszaj delikatnie łyżką. Na koniec wlej wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlej masę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem . Piecz 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
  • Śmietankę zagotuj, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj miękkie masło – wymieszaj. Biszkopt wyrównaj z góry i przekrój na pół. Dolną część umieść w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą masę. Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodaj odrobinę śmietanki, wymieszaj. Całość połącz z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odłóż ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylej na spód ciasta. Przykryj drugim biszkoptem i całość wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  • Na ciasto wylej ostudzoną polewę i rozprowadź po powierzchni. Odstaw do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto pokrój w kostki. udekoruj rozetkami z bitej śmietany.

Guten Appetit!

Marie.

3 komentarze: