poniedziałek, 19 lutego 2018

TORT LEŚNY MECH


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • mrozony szpinak 450 g
  • jajka 3 szt
  • olej 2/3 szkl
  • cukier 1 i 1/2 szkl
  • maka 2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 lyzeczki
  • soda 1 lyzeczka
  • sok z polowy cytryny
Krem:
  • smietana 30% 250 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 1/2 szkl
  • sok z polowy cytryny
Do ozdoby:
  • nasiona z 1 owocu granatu 
  • garsc malin
  • garść borowek


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Szpinak musisz rozmrozic i odsączyc na sitku z nadmiaru wody.

Teraz trzeba skropic szpinak sokiem z cytryny i używając blendera -rozdrobnij, aż uzyskasz gęstą, zielona papkę.

Jajka ucieraj z cukrem na puszystą masę. Następnie-nie przerywając pracy miksera-dodaj olej az uzyskasz już gładką masę.

Do naszej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 

Ponownie użyj miksera do dokładnego połączenia wszystkich składników. 
Przerwij miksowanie w momencie, gdy twoje ciasto będzie gładkie i puszyste-bez żadnych grudek.
Dodaj do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko wymieszaj.

Przeloz ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
Piecz na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika- odstaw do wystygnięcia.
Delikatnie wyjmij ciasto z tortownicy.

Krem:

Do serka mascarpone dodaj sok z cytryny i cukier puder. 
Za pomocą łyżki rozdrobnij serek i połącz składniki ze sobą.
Dodaj śmietanę. Bardzo ważne, aby była dobrze schłodzona!
Mieszaj mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważaj, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możesz uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła.
Do gotowego kremu dodaj garść malin oraz garść pestek granatu i ręcznie wymieszaj, aby rozprowadzić owoce w kremie.

Pokruj ciasto na trzy równe blaty.
Górny blat skrusz do miseczki.

Pierwszy blat umieść na paterze.
Nakładaj i rozprowadź na nim krem.
Przykryj drugim blatem, który delikatnie dociśnij.
Pozostałą ilość kremu rozprowadz po bokach i na wierzchu tortu.

Obkłoz tort skruszonym ciastem.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.

Na tort posyp granat i borowki.

Czy nie wyglada pieknie??

Guten Appetit!

Marie.

1 komentarz: