SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- mrozony szpinak 450 g
- jajka 3 szt
- olej 2/3 szkl
- cukier 1 i 1/2 szkl
- maka 2 szkl
- proszek do pieczenia 2 lyzeczki
- soda 1 lyzeczka
- sok z polowy cytryny
Krem:
- smietana 30% 250 ml
- serek mascarpone 250 g
- cukier puder 1/2 szkl
- sok z polowy cytryny
Do ozdoby:
- nasiona z 1 owocu granatu
- garsc malin
- garść borowek
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak musisz rozmrozic i odsączyc na sitku z nadmiaru wody.
Teraz trzeba skropic szpinak sokiem z cytryny i używając blendera -rozdrobnij, aż uzyskasz gęstą, zielona papkę.
Jajka ucieraj z cukrem na puszystą masę. Następnie-nie przerywając pracy miksera-dodaj olej az uzyskasz już gładką masę.
Do naszej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Ponownie użyj miksera do dokładnego połączenia wszystkich składników.
Przerwij miksowanie w momencie, gdy twoje ciasto będzie gładkie i puszyste-bez żadnych grudek.
Dodaj do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko wymieszaj.
Przeloz ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
Piecz na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika- odstaw do wystygnięcia.
Dodaj do ciasta zblenderowany szpinak i dokładnie, RĘCZNIE wszystko wymieszaj.
Przeloz ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max 23 cm.) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (funkcja pieczenia: góra/dół).
Piecz na środkowej półce piekarnika, przez 60 min.(do tak zwanego suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika- odstaw do wystygnięcia.
Delikatnie wyjmij ciasto z tortownicy.
Krem:
Do serka mascarpone dodaj sok z cytryny i cukier puder.
Krem:
Do serka mascarpone dodaj sok z cytryny i cukier puder.
Za pomocą łyżki rozdrobnij serek i połącz składniki ze sobą.
Dodaj śmietanę. Bardzo ważne, aby była dobrze schłodzona!
Mieszaj mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważaj, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możesz uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła.
Dodaj śmietanę. Bardzo ważne, aby była dobrze schłodzona!
Mieszaj mikserem-aż masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Uważaj, aby nie miksować za długo-bo wtedy zamiast kremu-możesz uzyskać coś w rodzaju zwarzonego masła.
Do gotowego kremu dodaj garść malin oraz garść pestek granatu i ręcznie wymieszaj, aby rozprowadzić owoce w kremie.
Pokruj ciasto na trzy równe blaty.
Górny blat skrusz do miseczki.
Pierwszy blat umieść na paterze.
Nakładaj i rozprowadź na nim krem.
Przykryj drugim blatem, który delikatnie dociśnij.
Pozostałą ilość kremu rozprowadz po bokach i na wierzchu tortu.
Obkłoz tort skruszonym ciastem.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
Na tort posyp granat i borowki.
Pokruj ciasto na trzy równe blaty.
Górny blat skrusz do miseczki.
Pierwszy blat umieść na paterze.
Nakładaj i rozprowadź na nim krem.
Przykryj drugim blatem, który delikatnie dociśnij.
Pozostałą ilość kremu rozprowadz po bokach i na wierzchu tortu.
Obkłoz tort skruszonym ciastem.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
Na tort posyp granat i borowki.
Czy nie wyglada pieknie??
Guten Appetit!
Marie.
nigdy nie mogę się na niego napatrzeć :) piękny :)
OdpowiedzUsuń