wtorek, 26 września 2017

LENIWE PIEROGI Z TWAROGIEM

Zacznę od wstępu bo jestem uzależniona od leniwych. Niestety w Niemczech twarogu nie kupię. Nie rozumiem... ale tak jest. Więc (nie wiem czy tak można zaczynać zdanie ale to nie blog o języku polskim) jak tylko jesteśmy na zakupach w Polsce to robię sobie mały zapas twarogu, mały bo niestety ma krótki termin przydatności. Mam twaróg są kluski. Są kluski - jest szczęście.



SKŁADNIKI:

  • 250 g białego sera
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

1. Ser rozdrobnij widelcem. Następnie wymieszaj z mąką, jajkiem i tą szczyptą soli.

2. Zagotuj lekko osoloną wodę w garnku.

3. Stolnicę posyp troszkę mąką i z ciasta ulep wałeczki i pokrój je na małe kluski.
4. Leniwe wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj aż wypłyną na powierzchnię.

5. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę i cukier. Do tego dorzuć nasze leniwe i delikatnie podsmaż razem.


Guten Appetit!

Marie.




4 komentarze:

  1. Twaróg (ser biały) z powodzeniem można kupić w każdymrosyjskim sklepie w Niemczech :). Produkcji rosyjskiej bądź polskiej... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiem co jutro będzie na obiad! Ostatnio na zakupach w Polskim sklepie zaopatrzyłam się w 2 kostki, jedna zużyta wczoraj na koftę - indyjską ;) no to jutro polskie kluchy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile klusek z tego wychodzi? Ile porcji?

    OdpowiedzUsuń