wtorek, 26 września 2017

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM


SKŁADNIKI na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier puder
Nadzienie:
  • 4 średnie jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego


PRZYGOTOWANIE:

1. Zagrzej mleko - ma być mocno ciepłe.

2. Przygotuj zaczyn. 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, drożdże i 5 łyżek ciepłego mleka. Wszystkie składniki odmierz z tych na ciasto. Wszystko mieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut.

3. W rondelku rozpuść masło.

4. W dużej misce połącz przesianą mąkę, cukier, jajko, resztę mleka(trzeba je ponownie ciut podgrzać by było dalej ciepłe) i nasz zaczyn. Wszystko dokładnie wyrób.

5. Do ciasta dolej masło i wyrabiaj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto ma być błyszczące i gładkie.

6. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia.


7. W między czasie kiedy ciasto rośnie. Jabłka pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię z cynamonem, kardamonem i cukrem. Zalej 3 łyżkami wody i tak praż cały czas mieszając aż nasze owoce będą miękkie.


8. Kiedy ciasto już nam podrosło. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt.


9. Na rozwałkowanym cieście rozłóż nasze owoce.


10. Zawiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego brzegu.


11. Pokrój w ok 6 cm paski i przełóż do tortownicy. Moja tortownica ma na powłokę nieprzywierającą ale jeżeli twoja takiej nie ma to wyłóż ją papierem albo wysmaruj masłem i posyp mąką.


12. Tak przygotowane ciasto piecz w 180º przez 30 minut.


13. Na koniec posyp cukrem pudrem.




Guten Appetit!

Marie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz