piątek, 18 sierpnia 2017

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Wyszedł pyszny więc muszę się podzielić tym przepisem. 


SKŁADNIKI:
  • 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w dużą kostkę
  • 250 g pieczarek pokrojonych na 4 
  • 2 czerwone papryki pokrojone w dużą kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 mała papryczka chilii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 4 ząbki  posiekanego czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidoroweho
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego


PRZYGOTOWANIE:

Zacznę dziwnie bo od pieczarek - mam swój sposób aby były 'jędrne' i ie puściły całej wody. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wsypujemy pieczarki. Smażymy je aż do zarumienienia i przekładamy do garnka.

Teraz na patelnie wlewamy olej i dajemy mięso z cebulą. Smażymy tylko do momentu 'zamknięcia' mięsa. Wszystko wrzucamy do garnka.

Do garnka dorzucamy marchewkę, paprykę i wszystkie przyprawy.

Całość zalewamy wodą. Ile? Tak do przykrycia całości. 

Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 1,30 godziny.

Na koniec dodajemy koncentrat.

Gulasz można podawać z różnymi dodatkami. Z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Ja wybrałam makaron pełnoziarnisty bo akurat na niego miałam ogromną ochotę.

Guten Appetit!

Marie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz