Wyszedł pyszny więc muszę się podzielić tym przepisem.
SKŁADNIKI:
- 500 g szynki wieprzowej pokrojonej w dużą kostkę
- 250 g pieczarek pokrojonych na 4
- 2 czerwone papryki pokrojone w dużą kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 mała papryczka chilii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidoroweho
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Zacznę dziwnie bo od pieczarek - mam swój sposób aby były 'jędrne' i ie puściły całej wody. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wsypujemy pieczarki. Smażymy je aż do zarumienienia i przekładamy do garnka.
Teraz na patelnie wlewamy olej i dajemy mięso z cebulą. Smażymy tylko do momentu 'zamknięcia' mięsa. Wszystko wrzucamy do garnka.
Do garnka dorzucamy marchewkę, paprykę i wszystkie przyprawy.
Całość zalewamy wodą. Ile? Tak do przykrycia całości.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 1,30 godziny.
Na koniec dodajemy koncentrat.
Gulasz można podawać z różnymi dodatkami. Z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Ja wybrałam makaron pełnoziarnisty bo akurat na niego miałam ogromną ochotę.
Guten Appetit!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz