wtorek, 15 sierpnia 2017

BABECZKI CYTRYNOWE / MUFFINS




SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 kubka mąki
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kubek mleka
  • sok z połówki cytryny + starta skórka z tej połówki
  • 100 ml oleju
  • aromat cytrynowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mieszamy wszystkie suche składniki.
Dodajemy mleko i cytrynę. 
Mieszamy.
Na koniec wlewamy olej.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremek.

Pieczemy 20 min w 175 °

Upieczone można posypać cukrem pudrem.
Z przygotowanego ciasta wychodzi ok 18 szt.

Smacznego!

Chciałabym też przedstawić wam moją wierną towarzyszkę w kuchennych pracach. Poznajcie złotowłosą Lady Ryszardę, pierwszą tego imienia :)




Marie.

Ps. Mały bonus dla liczących kalorie :) Wyliczone za pomocą aplikacji Fitatu.

1 babeczka to ok 181 kcal.

Białka: 2.68 g
Tłuszcze: 6.28 g
Węglowodany: 28.94


Akcja babeczkowa / muffinkowa

3 komentarze:

  1. Super proste!
    Tak, jak lubię...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jednej misce i szybko nie? Najważniejsze, że coś do kawy jest :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz. Marie

      Usuń
  2. Oj ja szał babeczkowy już przeszłam po zakupie blaszki do babeczek:-) Na jednej się nie skończyło mamy serca, misie, zające, świąteczne skarpety itd.itd.:-)powodzenia

    OdpowiedzUsuń