niedziela, 1 lutego 2015

Makaron udon z kaczką

Dzisiaj trochę kuchni japońskiej.


Udon to pszenny makaron japoński. Bardzo smaczny i wspaniały w połączeniu z wołowiną lub kaczką. Dzisiaj przedstawię wam połączenie z kaczką.


SKŁADNIKI:
  • 150 g makaronu udon
  • 100 g piersi z kaczki
  • 30 g czerwonej papryki
  • 30 g strąków zielonej fasoli
  • 30 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 80 ml sosu ostrygowego
  • 1 liść limonki
  • 1/2 limonki
  • świeży szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:

Pokrojoną w słupki marchewkę smażymy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną podobnie paprykę i cebulę. Dodajemy pokrojony w cieniutki plasterki czosnek i czekamy aż wszystko będzie al dente.
W między czasie gotujemy makaron. Bez soli!
Do patelni dorzucamy pokrojoną pierś z kaczki i smażymy aż mięso 'dojdzie'. 
Kiedy kaczka będzie już gotowa dorzucamy odcedzony makaron i drobniutko posiekany liść limonki. 
Wszystko razem mieszamy dolewając sos ostrygowy.

Podawać ze szczypiorkiem i sokiem z limonki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz