Dzisiaj trochę kuchni japońskiej.
Udon to pszenny makaron japoński. Bardzo smaczny i wspaniały w połączeniu z wołowiną lub kaczką. Dzisiaj przedstawię wam połączenie z kaczką.
SKŁADNIKI:
- 150 g makaronu udon
- 100 g piersi z kaczki
- 30 g czerwonej papryki
- 30 g strąków zielonej fasoli
- 30 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 czerwonej cebuli
- 80 ml sosu ostrygowego
- 1 liść limonki
- 1/2 limonki
- świeży szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną w słupki marchewkę smażymy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną podobnie paprykę i cebulę. Dodajemy pokrojony w cieniutki plasterki czosnek i czekamy aż wszystko będzie al dente.
W między czasie gotujemy makaron. Bez soli!
Do patelni dorzucamy pokrojoną pierś z kaczki i smażymy aż mięso 'dojdzie'.
Kiedy kaczka będzie już gotowa dorzucamy odcedzony makaron i drobniutko posiekany liść limonki.
Wszystko razem mieszamy dolewając sos ostrygowy.
Podawać ze szczypiorkiem i sokiem z limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz