poniedziałek, 6 listopada 2017

SEROMAKOWIEC


SKŁADNIKI:

Spód:
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka


Masa makowa:
  • 40-50 dag maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka szczypta soli
  • 1 szkl. cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szkl. prażonych jabłek ze słoika
  • 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
TIP: Albo można kupić już gotową masę makową

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 125 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli (do ubicia białek)



PRZYGOTOWANIE:

Spód: 

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrób i włóż do lodówki na 1 godzinę. 
Po tym czasie uwałkuj ciasto na cienki placek w wymiarach swojej blachy.
Przenieś go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm albo tak jak ja do tortownicy i nakłuj placek widelcem. 
Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 12 minut, aż lekko się zarumieni. 
Wyjmij.

Masa makowa:

Mak zmiel dwa razy w maszynce. 
Następnie zmielony mak przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. 
Gotuj kilka minut, wsyp cukier i gotuj dotąd, aż całość zgęstnieje. 
Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj prażone jabłka, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym, dokładnie wymieszaj. 
Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.

Albo... Przygotuj gotową puszkę :)

Masa serowa:
Masło ucieraj z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. 
Do utartej masy dodaj stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. 
Wsyp budyń i wymieszaj.
Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. 
Dodaj ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszaj łyżką. 

Na podpieczony spód wyłóż masę makową.
Następnie wyłóż masę serową.
Ciasto włóż do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz ok. 70 minut. 
W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykryj go papierem do pieczenia lub folią aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę). 

Po upieczeniu masa serowa może być jakby zbyt wodnista. Nie przejmuj się :) Ciasto stężeje gdy całkowicie ostygnie. Najlepiej wsadź je na parę godzin jeszcze do lodówki.

Ciasto jest 'mokre' więc spokojnie możesz je trzymać w lodówce kilka dni.

Guten Appetit!

Marie.



3 komentarze: