SKŁADNIKI:
- 2 butelki zakwasu do Żurku 0,5 l
- 2 torebki żurek winiary
- biała kiełbasa 500 g (najlepiej surowa)
- kiełbasa podwawelska 2 pętka
- jajka (1 szt na talerz)
- boczek pokrojony w kostkę 250 g
- ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kg
- majeranek, pieprz, sól według smaku
- śmietana 30% 200 ml
- 4 l wody
- kostki rosołowe na wywar (najlepszy oczywiście rosół na mięsie)
Ugotuj wywar z kostek rosołowych albo rosół jeżeli masz więcej czasu.
Rozrób torebki żurku winiary z zimną wodą i dolej do wywaru. Następnie wlej nasz zakwas z butelki.
Dopraw dużą ilością majeranku i pieprzu.
Dolej 200ml śmietany.
Wrzuć surową kiełbasę i gotuj.
Ziemniaki pokrój w kosteczkę i gotuj w osobnym garnuszku.
Ziemniaki pokrój w kosteczkę i gotuj w osobnym garnuszku.
Osobno ugotuj jajka.
Boczek, kiełbasę podwawelską i już ugotowaną białą kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż.
Żurek podawaj z ziemniakami, boczkiem, pokrojonym jajkiem i kiełbasą.
Żurek podawaj z ziemniakami, boczkiem, pokrojonym jajkiem i kiełbasą.
TIP: Jeżeli chodzi o sól - radziłabym doprawić na samym końcu już po dodaniu wszystkich kiełbas i boczku. Mają one same w sobie dużo dużo soli którą potem puszczają więc sprawdź smak chwilę przed podaniem i wtedy posól jak zajdzie taka potrzeba.
Sposób wykonania mojego żurku może i zbyt do tradycyjnych nie należy. Jest to sposób na szybko i zawsze wychodzi. Zawsze wszystkim gościom smakuje. Nawet Niemcom przypadł do smaku więc myślę, że warto spróbować :)
Guten Appetit!
Marie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz