poniedziałek, 18 września 2017

ŻUREK PO MOJEMU


SKŁADNIKI:


  • 2 butelki zakwasu do Żurku 0,5 l
  • 2 torebki żurek winiary
  • biała kiełbasa 500 g (najlepiej surowa)
  • kiełbasa podwawelska 2 pętka
  • jajka (1 szt na talerz)
  • boczek pokrojony w kostkę 250 g
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kg
  • majeranek, pieprz, sól według smaku
  • śmietana 30% 200 ml
  • 4 l wody
  • kostki rosołowe na wywar (najlepszy oczywiście rosół na mięsie)


PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj wywar z kostek rosołowych albo rosół jeżeli masz więcej czasu.

Rozrób torebki żurku winiary z zimną wodą i dolej do wywaru. Następnie wlej nasz zakwas z butelki.
Dopraw dużą ilością majeranku i pieprzu. 
Dolej 200ml śmietany. 
Wrzuć surową kiełbasę i gotuj.
Ziemniaki pokrój w kosteczkę i gotuj w osobnym garnuszku. 
Osobno ugotuj jajka. 
Boczek, kiełbasę podwawelską i już ugotowaną białą kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż.
Żurek podawaj z ziemniakami, boczkiem, pokrojonym jajkiem i kiełbasą.

TIP: Jeżeli chodzi o sól - radziłabym doprawić na samym końcu  już po dodaniu wszystkich kiełbas i boczku. Mają one same w sobie dużo dużo soli którą potem puszczają więc sprawdź smak chwilę przed podaniem i wtedy posól jak zajdzie taka potrzeba.

Sposób wykonania mojego żurku może i zbyt do tradycyjnych nie należy. Jest to sposób na szybko i zawsze wychodzi. Zawsze wszystkim gościom smakuje. Nawet Niemcom przypadł do smaku więc myślę, że warto spróbować :)

Guten Appetit!

Marie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz