Zaczyna się robić zimno więc czas na coś rozgrzewającego.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa wołowego (ja kupuję porcje wołowe rosołowe ale może to też być pręga wołowa)
- 1 duże udo z kurczaka
- 4 l wody
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek pora
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- gałązka lubczyku (może być też suszony - wtedy 1 łyżka)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą i ugotuj. Zbierz wszystkie "szumy".
2. Warzywa obierz, dodaj do garnka.
TIP: Cebulę możesz lekko opalić nad palnikiem - dzięki niej rosół będzie miał lepszy smak i kolor.
3. Dodaj wszystkie przyprawy.
4. Nasz garnek przykryj pozostawiając małą szparę i gotuj na małym ogniu ze 3 albo i 4 godziny jak masz czas.
5. Od czasu do czasu mieszaj i dolewaj po troszku wody która nam wyparowała. Jak tylko znowu pojawią się jakieś "szumy" - wybierz je.
6. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym i dużą ilością natki pietruszki.
Guten Appetit.
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz