środa, 27 września 2017

ROSÓŁ DROBIOWO - WOŁOWY

Zaczyna się robić zimno więc czas na coś rozgrzewającego.


SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa wołowego (ja kupuję porcje wołowe rosołowe ale może to też być pręga wołowa)
  • 1 duże udo z kurczaka
  • 4 l wody
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek pora
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku (może być też suszony - wtedy 1 łyżka)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą i ugotuj. Zbierz wszystkie "szumy".

2. Warzywa obierz, dodaj do garnka. 

TIP: Cebulę możesz lekko opalić nad palnikiem - dzięki niej rosół będzie miał lepszy smak i kolor.

3. Dodaj wszystkie przyprawy.

4. Nasz garnek przykryj pozostawiając małą szparę i gotuj na małym ogniu ze 3 albo i 4 godziny jak masz czas.

5. Od czasu do czasu mieszaj i dolewaj po troszku wody która nam wyparowała. Jak tylko znowu pojawią się jakieś "szumy" - wybierz je.

6. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym i dużą ilością natki pietruszki.

Guten Appetit.

Marie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz