Bolognese to chyba najbardziej znane danie na świecie, bo kto nie kocha makronu w sosie pomidorowym?
Wiem - wybaczcie użycie makaronu penne ale mam go tyle w zapasach..
(ogromna promocja na Barille w Penny, która jest moim ulubioną firmą jeżeli chodzi o makarony)
PRODUKTY:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 400 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- garstka świeżej bazylii
- extra parmezan
- makaron (polecany typowo do spaghetti ale ja użyłam penne)
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, mieszaj tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj pomidory w puszce i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Makaron ugotuj al dente.
Całość podajemy ze świeżą bazylią i jak ktoś ma powinno się posypać parmezan (ja akurat nie miałam).
Guten Appetit!
Marie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz